Uppland Kredit - Företagslån - Låna pengar till ditt företag!

Småföretagarnas stora hot: Likviditetskrisen

Vägen mot en god ekonomi kan vara krånglig och det är lätt att halka av banan under tidens gång. Betalningar och budgetsättning, kostnader och kriser – ansvaret vilar på dig.

Som småföretagare är det mycket att hålla ordning på. För att undvika en framtida likviditetskris är det viktigt att styra verksamheten i rätt riktning, utan att kringgå regelverken.

Det finns åtskilliga beprövade metoder som kan ta dig ur en likviditetskris, och även knep som minskar risken för ditt företag att hamna i liknande situationer i framtiden. Med enkla medel sammanställda i en artikel från nättidningen Dagens PS, tar du dig ur svackan och återfår kontrollen.

Så undviker du en likviditetskris:

Överblicka företagets kommande ut- och inbetalningar
Även om din resultatbudget förväntas gå med vinst bör du komplettera med en likviditetsbudget som visar huruvida företagets pengar täcker månadens utgifter. Det finns bra verktyg som hjälper till med detta.

Leasa inventarier vid uppstart
Nystartade bolag innebär många startkostnader som ska täckas med en tight budget. Väljer du att hyra inventarier istället slipper du de stora kostnaderna och du kan betala leverantörerna först när du fått betalt från kund.

Justera preliminärskatten
Betala inte för hög preliminärskatt om intäkterna blir mindre än beräknat, men se upp för restskatten som uppstår vid för låg preliminärskatt.

Foretagslan loser likviditetskrisen
Foto: Unsplash.com/Rawpixel
Är skadan redan skedd? Här är fyra läkande åtgärder:  

Få in betalningar direkt
Förkorta betalningsvillkoren hos dina kunder och få in dina pengar snabbare. Ändra fakturans slutdatum från 30 dagar till 10 eller 14 dagar. Var snabb på att skicka ut påminnelser om fakturan har förfallit.

Sälj av tillgångar
Har du möjlighet att sälja av dina tillgångar är det en snabb lösning som kan förbättra likviditeten på kort sikt.

Höj företagets kontokredit
Ansök om ett företagslån som höjer din kredit direkt och räddar dig ur krisen. Ta del av den kostnadsfria tjänsten och räkna ut vad just ditt företagslån kostar.

Kontakta kronofogden
Ta hjälp av kronofogden vid utelämnade betalningar och låt din fordran skynda på betalningsprocessen.

Läs mer om våra företagslån