Uppland Kredit - Företagslån - Låna pengar till ditt företag!

Småföretagarens checklista inför det nya året

December kan vara en stressfylld månad för entreprenörer. Innan vi lämnar 2018 bakom oss och kliver in i det nya året krävs full mundering och förberedelse. Läs branschorganisationen Företagarnas guide som förenklar processen.

Ett fint avslut är minst lika viktigt som ett varmt välkomnande. För att lyckas med en smidig transit genom årsskiftet är det viktigt att ha koll på uppdaterade regelverk, nya skattesatser och särskilda beloppsgränser.  

Att ta ut rätt lön kan vara en avgörande faktor, menar Catrin Åkerlund, skattejurist på Grant Thornton. För låga belopp riskerar att påverka de sociala förmånerna medan de stora löneuttagen kan medföra höga skatter.

Med hjälp av nio steg formulerade av branschorganisationen Företagarna, som citeras av ekonominyhetssajten Dagens PS, får du en tydlig översikt över de viktiga bitarna som tillsammans bidrar till en smidigare övergång.

1. Matcha lönen med de befintliga beloppsgränserna
De gyllene tre att känna till är 364 000 kronor för maximal sjukpenning, 455 000 kronor för maximal föräldrapenning och för maximal pensionsavsättning gäller ett belopp på 504 375 kronor.

2. Addera ytterligare pensionspremier
Beträffande pensionsbetalningar gäller en särskild avdragsrätt och procentsats. Rätten gäller för premier upp till 35 procent av din lön och högst 10 prisbasbelopp.

3. Starta nytt innan årsskiftet
Genom att starta bolag innan årsskiftet kan du tillgodoräkna dig gränsbelopp för år 2019, som enligt förenklingsregeln innebär ett schablonbelopp på 171 875 kr. Gränsbeloppet beskattas med 20 procent vid utdelning eller vinst. 

4. Håll koll på den sänkta bolagsskatten
För räkenskapsår som börjar den första januari 2019 eller senare gäller en sänkt bolagsskatt, från 22 procent till 21,4 procent. Eftersom den nya skattesatsen kan påverka ditt företag är det viktigt att förstå innebörden.

Uppland Kredit - Enkla Företagslån
Foto: Unsplash.com/Rawpixel

5. Nya regler för försäljning av elektroniska tjänster 2019
Momsredovisningen ska nu regleras och försäljning som understiger det nya tröskelvärdet på 10 000 euro ska redovisas i Sverige och den vanliga momsdeklarationen. Den nya regeln börjar gälla den första januari 2019. 

6. Kvitta vinster och förluster korrekt
Det finns särskilda kvittningsregler rörande kapitalförluster och kapitalvinster. Få koll på dina tillgångar innan årsskiftet och kvitta förlust mot vinst. ”Har du sålt marknadsnoterade aktier kan du realisera förluster som du har på andra aktier och kvitta dessa enligt de kvittningsregler som gäller”, tipsar experten.

7. Investera i nya maskiner och inventarier innan årets slut
Ta tillfället i akt och utför dina dyra inköp innan årsskiftet för att kunna skriva av dem för ett helt år. Inköp med värde upp till 22 749 kronor kan avskrivas direkt.   

8. En marknadsmässig ränta för dig som lånat ut pengar till ditt företag
Om du som företagare lånat ut pengar till ditt företag har du möjlighet att betala ut en marknadsmässig ränta till dig själv. Räntan gäller endast om lånet har en giltig revers och särskilda kontrolluppgifter meddelats till Skatteverket.  

9. Övervinn en tillfällig likviditetssvacka på rätt sätt
Tillfälliga kriser går att ta sig ur medhjälp av en finansieringspartner. Ansök kostnadsfritt om ett företagslån med låg ränta och enkla grundkrav.

Läs mer om våra företagslån